India is een land in Zuidoost-Azië. In het noorden en noordoosten grenst het aan Bangladesh, Myanmar, Nepal en China. In het noordwesten grenst India aan Pakistan. In het oosten ligt de Golf van Bengalen, in het westen de Arabische Zee en in het zuiden de Indische Oceaan.
De hoofdstad is New Delhi en het land is 95 keer zo groot als Nederland. Er wonen meer dan een miljard mensen.

 

De vlag
De vlag van India heeft drie kleuren. Bovenaan oranje, een kleur die staat voor moed en opoffering. Oranje is de kleur van de hindoes. Onderaan de vlag zie je de kleur groen, die is van de moslims en staat voor geloof. Daar tussenin de kleur wit, die staat voor zuiverheid en waarheid. En wit staat ook voor de hoop op vrede tussen de hindoes en de moslims. In het midden van de witte band staat een blauwe ‘chakra’, het heilige wetswiel met 24 spaken.

 

GEOGRAFIE

Landschap
Door de vele klimaattypen en de grootte van het land heeft India een enorme variatie aan landschappen. India bestaat uit drie hoofdgebieden: de Himalaya, de noordelijke vlakte en het schiereiland.
De Himalaya wordt doorsneden door mooie dalen, zoals de vallei van Kasjmir. Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte. De gletsjerrivieren de Indus, de Ganges en de Brahmaputra leveren water voor bevloeiing en jaarlijks een nuttige sliblaag.
In het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Thar woestijn, ook wel Indian Desert genoemd.
Het belangrijkste deel van het Indiase schiereiland is het droge Deccan-plateau. De grootste rivieren van het schiereiland stromen allemaal naar de Golf van Bengalen. In tegenstelling tot de Himalayarivieren zijn dit (moesson)regenrivieren, met als gevolg een sterk wisselende waterhoeveelheid.

Klimaat
Het klimaat van India wordt vooral bepaald door de droge noordoostmoesson en de natte zuidwestmoesson. Het koude jaargetijde valt in januari en februari en dan is het droog, zonnig en fris weer, met in het algemeen weinig wind. Het hete seizoen valt van maart tot ongeveer midden juni.
In de Himalaya-deelstaten valt sneeuw.




 

CULTUUR

Taal
India telt ongeveer 1600 talen, waarvan verschillende met een eigen schrift. Er zijn 18 officiële talen. De indeling van India in deelstaten is dan ook voornamelijk op taalgrenzen gebaseerd. Een echte landstaal ontbreekt. Van de moderne Indische talen wordt het Hindi het meest gesproken. Veel Indiërs spreken ook Engels, de taal van de vroegere koloniale overheerser.

Bollywood
Al in 1896 werden er in Mumbai (dat toen nog Bombay heette) films vertoond en in de loop van de 20e eeuw ontwikkelde de filmindustrie zich stormachtig. Sinds de jaren vijftig is Mumbai de grootste filmstad ter wereld met ongeveer 300 films per jaar. Dat zijn er meer dan in Hollywood.
Er worden vooral populaire Hindifilms gemaakt waar de grote massa op af komt. Het zijn vaak uren durende spektakelstukken met zang, dans, romantiek, drama en actie. De Hindifilms zijn over het algemeen zeer stereotiep met een duidelijk onderscheid tussen goed en slecht, waarbij het goede altijd overwint.



Economie en politiek
India krijgt inkomsten door de verbouw en export van katoen, jute en thee. Ook bezit het land belangrijke minerale rijkdommen. De ijzerertsreserves behoren tot de grootste van de wereld. Men ontgint ook steenkool, goud en aardolie.
India fabriceert zijn eigen auto’s, treinen, computers, raketten en satellieten.
De meeste mensen in India werken in de textielindustrie.

De munteenheid in India is de roepie.
Politiek gezien is India een federale republiek en wordt wel de grootste democratie ter wereld genoemd.



 



 


 

 

RELIGIE

India is een land met vrijheid van godsdienst. Alle vijf grote wereldgodsdiensten kun je er aantreffen: hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom. Verder kent India nog kleinere godsdiensten zoals het sikhisme en het jainisme.

Het christendom in India
Al in het jaar 54 na Christus kwam een van de apostelen van Jezus, de heilige Thomas aan in Kerala (Zuid-India) en stichtte er een christelijke gemeenschap. Deze christenen noemen zich de Thomas-christenen: zij hebben hun eigen riten en houden de Syrische liturgie aan.
In de 16e eeuw kwamen de eerste katholieke en protestantse missionarissen. Zij bekeerden vooral hindoes uit de lage kasten. Dit zijn de rooms-katholieke christenen. Zij staan onder het gezag van de paus in Rome en volgen de riten en liturgie van de rooms-katholieke kerk.

Het hindoeïsme
De meeste mensen in India zijn hindoe. Het hindoeïsme is een van de oudste godsdiensten ter wereld.
Over het hindoeïsme kun je meer lezen bij het onderdeel religies op deze website.
De tweede grote godsdienst van India is de Islam.

Meer weten:




© Missio Nederland, 2013
Er is mede gebruik gemaakt van ‘Wereldwijs India’, een uitgave van Missio België.