Gujiya wordt vaak gegeten op het hindoeďstische feest Divali. Hier kun je
lezen hoe je het klaar moet maken.
NODIG:
- 250 gram bloem
- 500 gram khoya (khoya wordt ook wel ‘mawa’ genoemd en wordt gemaakt
door melk te koken en net zo lang te blijven roeren totdat het zo dik is
geworden als roomkaas. Het wordt in India veel gebruikt in desserts en
bij de bereiding van zoete vleesgerechten. Je vindt het in Indische
winkels).
- Enkele rozijnen
- 100 gram fijn gemalen amandelen
- 3 eetlepels bakolie
- 100 ml water
- 250 gram suiker
ZO GA JE TE WERK:
- Vermeng de olie met de bloem tot je een brokkelige massa krijgt.
Voeg een beetje water toe en kneed zachtjes tot je een glad deeg hebt.
Zet het opzij met een vochtige doek erover.
- Bak de khoya tot hij lichtbruin is en meng er dan de suiker door.
Voeg de amandelen en rozijnen erbij. Bak nog gedurende enkele minuten,
neem het van het vuur en laat het afkoelen.
- Maak kleine dikke chapattis (pannenkoekjes) van het deeg. Leg op één
kant van de pannenkoek wat van het khoyamengsel. Doe de pannenkoekjes
dicht en zorg ervoor dat de khoya erin blijft; knijp daarvoor de randen
een beetje dicht.
- Bak nu de gujiyas op een klein vuur tot ze mooi goudbruin zijn. Haal
ze uit de pan en leg ze op wat keukenrolpapier om het vet weg te nemen.
- Dien warm op.
© Missio Nederland, 2013
Dit recept is afkomstig uit ‘Wereldwijs India’, een uitgave van Missio
België.
|