ALLERHEILIGEN EN ALLERZIELEN

Twee dagen die in het christendom in een adem genoemd worden zijn Allerheiligen en Allerzielen. Zij worden door de katholieke christenen gevierd op 1 en 2 november.

De heiligen van PaduaAllerheiligen
Heiligen zijn mensen die op een bijzondere manier het voorbeeld van Jezus hebben gevolgd. Zij hebben veel goede dingen gedaan, zoals zorgen voor de armen of de melaatsen. En nu zijn deze heiligen weer een voorbeeld voor ons. Er zijn hele bekende heiligen, die bijna iedereen wel kent: Franciscus, Sint Maarten of Sint Nicolaas.
Elke heilige heeft een eigen feestdag of gedenkdag. Meestal is dat de dag waarop hij of zij gestorven is. Het lijkt een beetje raar om dat een feestdag te noemen. Maar katholieken zien de sterfdag van iemand ook als de dag dat je als het ware opnieuw geboren wordt, maar dan in de hemel.
Op de feestdag van Allerheiligen gedenken wij alle heiligen en vooral al die heiligen die geen eigen feestdag hebben en die niet officieel heilig verklaard zijn. Het wordt gevierd op 1 november. Er zijn wel duizenden heiligen in de katholieke kerk, kijk maar eens op www.heiligen.net

Kruisjes voor de overledenen
Allerzielen
Op 2 november herdenken de katholieken alle mensen die gestorven zijn, vooral de overleden mensen van het afgelopen jaar. In de kerkdienst worden alle namen van de gestorven mensen die bij de kerk hoorden nog een keer genoemd. De familie krijgt een gedachteniskruisje mee waarop de naam van de overledene staat. Dit kruisje hangt men na de begrafenis van iemand in een speciaal hoekje van de kerk. Het blijft daar dan hangen tot de dag van Allerzielen.
Op deze dag gaan de mensen ook naar het kerkhof. Ze leggen verse bloemen op het graf. Als een overledene niet begraven is maar gecremeerd, dan gaat de familie naar het columbarium, dat is een tuin met de urnen om daar bloemen neer te leggen.Verhaal bij Allerzielen: Bloemen voor opa

 

De dag van de doden
In Mexico is 2 november een heel groot feest: De dag van de doden. De mensen vieren feest om te laten zien dat ze de gestorven familieleden niet vergeten zijn en nog steeds van hen houden. Overal zie je in winkels, op straat en in de huizen doodshoofdjes van marsepein, versierd met uilen en spinnetjes. Ook zie je allerlei versierde skeletten en grafzerken van chocola. Bekijk het filmpje maar eens:


HalloweenHalloween
En Halloween dan? Heeft dat iets te maken met deze feestdagen? Ja, heel vroeger wel. Het woord ‘Halloween’ komt van ‘All Hallow’s Eve’, dat betekent de avond voor Allerheiligen. Daarom wordt Halloween gevierd op 31 oktober. Het feest komt oorspronkelijk van de Kelten, een volk dat lang geleden onder andere in Ierland leefde. Het was het begin van het nieuwe jaar voor de Kelten, de oogst was binnen gehaald en men vierde feest. HalloweenOok geloofde men dat de doden en de geesten uit de andere wereld in die nacht weer even op aarde kwamen.
Nu wordt Halloween vooral gevierd in Amerika, ook wel een beetje in Nederland en Vlaanderen. Het is nu een griezelfeest geworden, waarbij je anderen aan het schrikken maakt, bijvoorbeeld door je als spook of geest te verkleden!
 


Meer over heiligen vind je in de zaal van de heiligen in het Stadhuis

 

 

 

 

© Missio Nederland 2013