Twee koeken voor een koninkrijk

Koning Hung Vuong had 20 zonen. Hij was al zeer oud en wilde zijn koninkrijk graag overgeven aan een van zijn zonen. Maar die waren allemaal even goed, dapper en slim. Dus de oude koning wist niet, wie zijn opvolger moest worden. Hij hield lange vergaderingen met zijn raadgevers totdat hij een oplossing vond.

Het was de tijd voor het grote feest ter ere van de voorouders. Dus riep de koning op een ochtend al zijn zonen bij elkaar en zei: “Diegene van jullie die mij een lekkere en bijzondere schotel kan brengen, die ook nog eens door onze voorouders als een goede offergave gezien wordt, diegene wordt mijn opvolger. Hij zal na mij de troon bestijgen.”

Zo stuurden de zonen hun dienaren met de boot op reis, die vanuit de verste uithoeken der aarde de zeldzaamste en duurste delicatessen en de beste koks mee moesten brengen. De 18e zoon, Lang Lieu, was echter niet zo rijk als zijn broers. Hij kon geen boten sturen of koks laten komen. Dag en nacht zat hij te piekeren hoe hij de wens van zijn vader kon vervullen.

Het feest ter ere van de voorouders kwam steeds dichter bij en Lang Lieu was van al dat nadenken zo moe geworden, dat hij in slaap viel. In zijn droom verscheen een witharige oude man met een bamboestok in zijn hand. Hij lachte vriendelijk naar Lang Lieu en zei: “Ik ben de god van de aarde. Ik wil je helpen. Je moet niet verder piekeren. Neem deze raad van mij aan: zoek niet ver weg! Het kostbaarste voedsel dat er is, is de rijst! Maak twee koeken van de fijnste, witte kleefrijst, een ronde koek en een vierkante. De ronde koek staat voor de hemel. De vierkante koek vul je met vlees en groene bonen. Die stelt de aarde voor. Wikkel die bij het koken in groene bananenbladeren. Zo neemt hij de groene kleur in zich op en is als een teken voor de groene rijstvelden!” Aldus de god van de aarde.

Toen Lang Lieu wakker werd, ging hij meteen aan het werk. Hij werkte de hele nacht door om de koeken op tijd voor het feest klaar te hebben.
Toen de volgende dag alle 20 zonen hun eten opdienden, legde Lang Lieu zijn vader de koning uit wat de betekenis van de twee koeken was. De koning en zijn raadgevers proefden van het eten en vonden het zeer lekker. Ze waren heel tevreden dat de koeken – gemaakt van gewone rijst – zo buitengewoon lekker smaakten.

De koning koos zijn 18e zoon, Lang Lieu als zijn opvolger. De koeken gaf hij de namen ‘day’ en ‘chung’. ‘Day’ voor de ronde koek, die de hemel voorstelt en ‘chung’ voor de vierkante koek die de aarde en de hele schepping voorstelt.

 

© Missio Nederland, 2013