Tanzania is een land in Oost-Afrika en is 23 keer groter dan Nederland. De hoofdstad is Dodoma. De regering zit in Dar Es Salaam. Deze stad heeft een grote haven aan de Indische Oceaan. Er wonen ongeveer 43,6 miljoen mensen in Tanzania en bijna de helft is jonger dan 14 jaar. Er worden wel meer dan 100 verschillende talen gesproken, maar de belangrijkste taal is het Swahili. De vlag van Tanzania heeft vier kleuren: groen voor het land, blauw voor de zee, zwart voor het volk en de gele strepen staan voor de rijkdom aan mineralen.

Mooie natuur
Tanzania is een land met een prachtige natuur. Er zijn veel Nationale Parken zoals bijvoorbeeld de Serengeti en de Ngorongorokrater. De hoogste berg van Afrika, de beroemde Kilimanjaro ligt in Tanzania. Er zijn grote meren, zoals het Tanganyikameer en het Victoriameer. Wilde dieren zie je niet alleen in de Nationale Parken, maar kun je ook gewoon op de weg tegenkomen.
Heel bijzonder is ook de Olduvai-kloof in het noorden. Daar zijn de oudste menselijke fossielen gevonden. Men zegt dat daar de mensheid is begonnen.

Geschiedenis
De mensen in de gebieden langs de kust en op de eilanden dreven al vroeg handel met Arabische kooplui. De Arabieren worden verdreven door de Portugezen in de 15e eeuw, maar komen in de 17e eeuw weer terug. De Sultan van Oman vestigt zich op Zanzibar en wordt rijk van de handel in ivoor en de handel in slaven. Tanzania wordt aan het eind van de 19e eeuw een kolonie van Duitsland. Op 9 december 1961 wordt Tanganyika onafhankelijk en kiest als zijn eerste president Julius Nyerere. Het huidige Tanzania ontstaat in 1964 door de aaneensluiting van Tanganyika en Zanzibar (dat in 1963 onafhankelijk was geworden).

Gezondheid
Elk jaar raken ongeveer 70.000 kinderen in Tanzania besmet met het HIV-virus. In de ziekenhuizen hebben de dokters vaak niet voldoende hulpmiddelen, zoals medicijnen, steriele handschoenen, zuurstofflessen. Ook zijn er niet zoveel kinderartsen als bij ons. In het hele land zijn er maar zo’n 100. Dat zijn er wel heel weinig, op een bevolking van bijna 44 miljoen mensen, van wie bijna de helft jonger is dan 14 jaar!
Malaria is de ziekte waaraan de meeste mensen sterven. Je krijgt malaria als je gestoken wordt door een bepaald soort mug. Er zijn gelukkig wel medicijnen tegen de ziekte. En je kunt het ook voorkomen, bijvoorbeeld door onder een muskietennet te slapen.

School
In Nederland duurt de basisschool acht jaar en daarna kun je naar het middelbaar onderwijs. In Tanzania is dat anders. Eerst heb je twee jaar een soort voorschool en dan zeven jaar basisschool. Daarna krijg je vier jaar lagere middelbare school en twee jaar hogere middelbare school.
In Nederland gaan alle kinderen naar de basisschool. Maar in Tanzania kunnen veel kinderen dat niet. Vaak hebben hun ouders geen geld om het schoolgeld te betalen, en de boeken, schriften, pennen en het schooluniform. Daarom helpt Missio, zodat steeds meer kinderen naar school kunnen gaan. Want dat is belangrijk als ze later een baan willen vinden.
Veel mensen konden toen zij klein waren niet naar school en daarom kunnen ze nu niet lezen en schrijven. Bijna 25% van de mannen en bijna 40% van de vrouwen in Tanzania is analfabeet.

Religie
Er zijn twee grote godsdiensten in het land: islam en christendom. In de kuststreken en op de eilanden wonen veel moslims. In het binnenland wonen veel christenen. Meestal leven de moslims en christenen in vrede naast elkaar. Maar de laatste tijd zijn er wel aanvallen op christenen en christelijke kerken geweest.

 

 

© Teksten: Missio Schweiz / Missio Nederland
© Foto’s: Missio Schweiz