GESCHIEDENIS

Moeder met kinderen voor hun huisje - Foto: Friedrich StarkOver de vroege bewoners van Senegal is weinig bekend. Verspreid over het land zijn meerdere steencirkels gevonden, te vergelijken met de hunebedden bij ons of Stonehenge.
Voor het koloniale tijdperk kende Senegal verschillende kleine vorstendommen, waaronder die van de Malinkés (Mandinka’s) en later de Wolof.
 

Europeanen
In het midden van de 15e eeuw waren het de Portugezen die als eerste aan land kwamen in West-Afrika, op een klein eiland voor de kust van Dakar. Zij noemden dit eiland Palma. Later kwamen de Hollanders, Engelsen en Fransen.
De Hollanders verjoegen de Portugezen van Palma en noemden het eiland Goede Reede (later werd dit Gorée).
Vanaf begin 19e eeuw kwam het grootste deel van West-Afrika in Franse handen en werd Senegal een kolonie van Frankrijk. Dakar werd in 1902 de hoofdstad van heel Frans West-Afrika.

Samen in de bus - Foto: Friedrich Stark

Slavernij
Vanaf het eilandje Gorée werden miljoenen Afrikanen naar schepen gebracht voor een helse overtocht naar Amerika, waar ze als slaaf onder verschrikkelijke omstandigheden moesten werken en leven. Nu staat op dit voormalige slaveneiland een monument ter herinnering aan de afschaffing van de slavernij in 1848. Er staat ook nog een fort en een museum, dat veel toeristen nu bezoeken. Ook paus Johannes Paulus II heeft het slaveneiland Gorée bezocht (in 1992). Hij zei toen: “Het is een drama, een menselijk drama. De schreeuw van ontelbare generaties roept ons op, dat wij ons voor altijd van dit drama bevrijden.”


Straat in Saint Louis - Foto: Friedrich StarkOnafhankelijkheid
In 1946 kregen alle inwoners van Senegal het Franse staatsburgerschap en daarmee tevens stemrecht.
In 1960 werd Senegal onafhankelijk van Frankrijk en werd Senghor tot eerste president van het land gekozen. Hij zou 20 jaar het hoogste ambt bekleden en werd in 1980 opgevolgd door Abdou Diouf.
Na Abdoulaye Wade werd dit jaar de vierde president van Senegal gekozen: Macky Sall.

© Missio Nederland, 2013