Een lekker kopje thee
De
thee uit Assam is wereldberoemd. De helft van de Indiase thee komt hier
vandaan. Na China is India de grootste producent van thee ter wereld. Het
werk op de theeplantages wordt vaak gedaan door vrouwen en meisjes. Zij
plukken namelijk heel snel de blaadjes van de planten. Ze moeten erg hard
werken en krijgen er maar weinig geld voor.
We hebben enkele leuke weetjes over thee
bij elkaar gezet.
Theelegende
De Chinese keizer Shennong zou al in 2737 voor Christus de smaak ontdekt
hebben. Terwijl hij uitrust onder een boom, valt een blaadje thee
toevallig in kokend water. De keizer probeert de drank en vindt hem heel
lekker.
De uitvinding van het theezakje
… gebeurde per ongeluk. Een theehandelaar uit New York stuurt in 1908 zijn
klanten theeblaadjes in zijden zakjes. Ze koken de thee in het zakje en
zijn zo enthousiast over het resultaat, dat ze nieuwe voorraad bestellen.
Wat
eerst: melk of thee?
Eerst de melk – dan de thee. De eiwitverbindingen in de melk kunnen de
bittere stoffen in de thee binden. Als je van bittere thee houdt, dan moet
je eerst de thee in het kopje schenken.
Masala chai
In India wordt voor thee het woord ‘chai’ gebruikt. De Indiërs drinken hun
zwarte thee graag met melk, suiker en een melange die ‘masala’ heet. Die
kan bestaan uit kruiden zoals kardemon, nootmuskaat, peper en gember.
Chai-wallahs
… noemen de Indiërs de theeverkopers die op straat, bij stations of in de
trein hun thee, ‘chai’, verkopen. De ‘wallahs’, handelaren, schenken de
chai vaak vanaf een grote hoogte in een klein kopje of glas.
© Missio Nederland, 2019
© Fotos: H. Schwarzbach
|