Landinfo Filippijnen

Bevolking
Op de Filippijnse eilanden wonen al meer dan 20.000 jaar mensen. De eerste bewoners waren de Aeta, van wie er nu nog zo’n 70.000 zijn. De meerderheid van de mensen behoort tot de Maleisische bevolkingsgroepen. Ongeveer 10 procent van de mensen hebben Spaanse of Chinese voorouders.
In de laatste 30 jaar is de bevolking bijna verdubbeld. In 1990 waren er 61 miljoen inwoners, nu zijn dat er al 100 miljoen. Steden zijn megacity’s geworden. In de hoofdstad Manila (samen met alle voorsteden) wonen bijvoorbeeld 20 miljoen mensen. Dat zijn er meer dan in heel Nederland!

Landschap
Als eilandenrijk worden de Filippijnen heel erg beïnvloed door de zee. Er heerst een tropisch klimaat en de gemiddelde temperatuur is er 26,5 graden. De klimaatverandering in de wereld heeft ook gevolgen voor de Filippijnen. Er komen meer zware tyfoons, die veel verwoesten en die ook veel mensenlevens kosten.
In de bergen heerst gedeeltelijk een subtropisch klimaat. De hoogste berg is de Apo met 2.954 meter. Om de berg heen ligt een nationaal park met 100 verschillende vogelsoorten die alleen hier voorkomen.

Tyfoons
Steeds weer wordt het land getroffen door zware tropische stormen. Vaak komen er dan overstromingen en aardverschuivingen. Elk jaar komen ongeveer 20 tyfoons in de regio van de Filippijnen. Zo’n zeven tot negen komen er naar het vasteland. In november 2013 raast de supertyfoon Haiyan over de Filippijnen. Er wordt veel vernield, huizen, scholen, wegen. Duizenden mensen sterven. Degenen die het overleven hebben niets meer. Ze moeten alles opnieuw opbouwen.

Economie
De armoede is erg groot in de Filippijnen. In de steden bestaan grote sloppenwijken waar veel mensen op elkaar gepakt in hutjes wonen tussen het stinkende vuilnis. Soms ook wonen er hele families op een kerkhof. Andere gezinnen leven op straat. Veel vrouwen vertrekken naar het buitenland om daar werk te zoeken als dienstmeisje, serveerster of kindermeisje bij rijke families.

School
In de Filippijnen moeten alle kinderen naar de basisschool. Die duurt zes jaar. Daarna kunnen ze naar een vierjarige vervolgopleiding. Als ze die hebben voltooid, kunnen ze verder leren aan een college of een technische beroepsopleiding. Op de basisschool wordt er Filippino en Engels gesproken. Daarna worden alle lessen in het Engels gegeven.

 

Geschiedenis
Bijna 300 jaar lang, vanaf 1565 waren de Filippijnen een kolonie van Spanje. Ferdinand Magellaan landde in 1521 op de Filippijnen. In Cebu laat hij een groot kruis oprichten. Het eilandenrijk wordt genoemd naar de Spaanse toekomstige koning Filips II: Las Islas Filipinas. De bevolking gaat over tot het katholieke geloof. Behalve op het zuidelijke eiland Mindanao. Daar blijven de meeste mensen moslim.

Vanaf het midden van de 19e eeuw ontstaan er onder de bevolking allerlei politieke bewegingen die onafhankelijkheid willen. Voor het zover is, worden de Filippijnen na de oorlog tussen Spanje en de Verenigde Staten eerst nog een kolonie van de Amerikanen. Pas op 4 juli 1946 worden de Filippijnen onafhankelijk.

Van 1965 tot 1986 regeren Ferdinand Marcos en zijn clan het land, dat een dictatuur wordt. Zij houden er een zeer luxe levensstijl op na. Imelda Marcos, de vrouw van de president, wordt “beroemd” vanwege de vele schoenen die ze heeft.
Onder de opvolgster van Marcos, Corazon Aquino wordt het land weer een democratie. Vanaf 2010 regeert Benigno Aquino III, de zoon van de vermoorde oppositieleider Benigno Aquino. Nog steeds wordt het land beheerst door corruptie en omkoping.

In mei van dit jaar kozen de Filippino’s een nieuwe president, Rodrigo Duterte. Als voormalig burgemeester van Davao staat hij bekend om zijn harde aanpak van criminaliteit en corruptie.
 

 



Tekst Missio Nederland, 2016

© Foto: Th. van Loon; H. Schwarzbach