Ethiopië ligt in het oosten van Afrika en grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia en Soedan. Het is ongeveer 27 keer zo groot als Nederland en er wonen ongeveer 105 miljoen mensen.
Ethiopië wordt wel het ‘Dak van Afrika’ genoemd omdat het veel hoogvlaktes heeft. Maar het heeft ook woestijnland waar het dr
oog en heet is. De hoofdstad is Addis Abeba. De officiële taal in Ethiopië is het Amhaars.

 


Haile SelassiEthiopië is een van de armste landen van Afrika. Heel vaak heerst er hongersnood. Maar Ethiopië is wel rijk op een andere manier. Het heeft een heel lange geschiedenis en bijzondere cultuurschatten. Wel zeven plaatsen in het land staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Bijvoorbeeld Axum, de oudste stad van het land en de eeuwenoude rotskerken van Lalibela.

Heel lang is Ethiopië een keizerrijk geweest. De laatste keizer, Haile Selassie, is in 1974 afgezet. Nu is het land een republiek. Er wordt wel gezegd dat de keizers in Ethiopië afstamden van de Bijbelse koning Salomo en de koningin van Sheba. Ze noemen dat de Salomonidische dynastie.

In 1974 is er in Ethiopië een mensenskelet gevonden waarvan men denkt dat het de oudste mens van de wereld is, zo oud zijn de beenderen. Dat skelet hebben ze de naam Lucy gegeven. Dat zou betekenen dat de mensheid in Ethiopië is begonnen! Maar niet alle geleerden zijn het daarmee eens en zeggen dat ze daarna nog weer oudere skeletten hebben gevonden.

Koffie
Koffie is heel belangrijk voor Ethiopië. Het is het belangrijkste exportproduct van het land. Veel mensen werken in de koffieteelt. Kinderen en jongeren helpen soms mee met het sorteren van koffiebonen die door de machine niet gepeld konden worden. Zo kunnen ze wat zakgeld verdienen. Toch levert het niet zo veel geld op en zijn de mensen arm. Maar arm of rijk: samen een kopje koffie drinken vindt iedereen lekker. Daar nemen ze veel tijd voor. Het samen koffiedrinken is een teken van gastvrijheid. Je zegt ermee: je bent welkom in mijn huis.

 

School
In Ethiopië kan meer dan de helft van de mensen van 15 jaar en ouder niet lezen en schrijven (50,9%). Dat is heel veel. Daarom is het belangrijk dat kinderen naar school gaan en ook daarna verder leren. Dan kunnen zij het land mee opbouwen als ze groot zijn. De katholieke kerk helpt mee.


Zusters zorgen ervoor dat er scholen zijn. Maar het verschil is wel groot. Op sommige plekken is er een echt schoolgebouw. Op andere plekken staan er alleen maar wat tafeltjes en stoelen.

 

 


 

Godsdienst
De meeste mensen in Ethiopië zijn christen. Het christendom kwam eerder in Ethiopië (al in de 4e eeuw na Christus) dan bij ons in Nederland. De meeste christenen horen bij de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Hun kerkgebouwen zijn bijna altijd rond. En in elke kerk bevindt zich een kopie van de Ark van het Verbond. Als er een processie is dan wordt deze door de priester meegedragen op zijn hoofd. Men gelooft dat de echte Ark van het Verbond bewaard wordt op een geheime plek in Axum, de oudste stad van Ethiopië. In die Ark van het Verbond liggen de stenen tafelen met de Tien Geboden erop die Mozes van God heeft gekregen.

Er zijn niet zo veel katholieken in Ethiopië, de Rooms-katholieke kerk is er maar klein.
Het geloof is voor de mensen erg belangrijk en dat laten ze graag zien. Op de zondag voor Pasen (het feest van Palmpasen) dragen ze grote palmtakken mee in een processie.


© Missio Nederland, 2018
© Foto’s: H. Schwarzbach