HET LAND

Landkaart VietnamVietnam is een land in het zuidoosten van Azië, het is 9 keer zo groot als Nederland en er wonen ongeveer 86 miljoen mensen. De hoofdstad Hanoi ligt in het noorden. Een belangrijke stad in het zuiden is Ho Chi Minh Stad.
De mensen in Vietnam hebben veel slechte tijden meegemaakt: oorlog, onderdrukking, hongersnood. Gelukkig gaat het nu beter. Maar de verschillen tussen rijk en arm zijn nog heel groot. Vlag van VietnamOngeveer 25% van de bevolking is arm. De meeste mensen werken in de landbouw en de visserij.
Gelovige mensen hebben het niet makkelijk in Vietnam. Of je nu boeddhist bent of christen, de regering houdt heel goed in de gaten wat de kerken doen.


Halong Bay

1. Geografie
Vietnam bestaat voor een groot deel uit bergen en water. In het noorden loopt de Rode Rivier en in het zuiden de Mekong. Een mooi natuurgebied is HaLong Bay. Dat bestaat uit duizenden kleine eilandjes die uit zee oprijzen. Volgens een oude legende was er lang geleden een draak die in zee dook. Zijn staart steekt hier en daar nog boven water uit en dat zijn de eilandjes van HaLong Bay.
 

Vietnam wordt in één jaar wel een keer of acht getroffen door een tyfoon. Een van de laatste en ergste was de tyfoon Ketsana in 2009. Veel huizen en landbouwgrond werden verwoest. Het duurt nog lang voordat alles weer is opgebouwd.

Verwoestingen door de tyfoon

2. Cultuur

De Vietnamese taal
Leren lezen op schoolHet Vietnamees is een moeilijke taal. Eerst werd het net zo geschreven als het Chinees, in karakters dus. Later schreef men met de letters van het alfabet zoals wij dat kennen. Maar het moeilijke van de taal is dat een en hetzelfde woord heel verschillende betekenissen kan hebben. Dat ligt aan de manier waarop je het uitspreekt. Om te weten hoe je het woord moet uitspreken, staan er allerlei accenttekens op de letters. Het Vietnamees noemen we een toontaal en er zijn zes tonen om een woord uit te spreken.

Een voorbeeld:



Markstal met fruitHet Têt - feest
Het belangrijkste traditionele feest in Vietnam is het Têt-feest, het Nieuwjaarsfeest dat wel drie dagen duurt. Wanneer het Nieuwjaar is wordt vastgesteld aan de hand van de maankalender. Dat verschuift elk jaar, maar vindt altijd plaats tussen eind januari en midden februari.
Het is een feest om dankbaar te zijn en een echt familiefeest, waarbij ook de voorouders [interne link?] worden betrokken. En als er mensen zijn met wie je ruzie hebt, dan ga je het eerst goedmaken. Er is natuurlijk ook vuurwerk. En er wordt een boom geplant als symbool van het nieuwe leven. Dat geeft moed en hoop bij het begin van een nieuw jaar.

3. Geschiedenis
De geschiedenis van Vietnam begint voor onze jaartelling. Het land hoorde toen bij China. Dat duurde van 112 voor Chr. tot 938 na Chr. De Chinese invloed kun je nog steeds terugzien in de literatuur, muziek, taal en regeringsstructuur. Deze zijn allemaal gebaseerd op de leer van Confucius, de grote Chinese filosoof. Confucius vond de familie en het gezin erg belangrijk. Hij heeft wel meer dan 3000 regels geschreven over hoe mensen zich moeten gedragen.
wil je meer weten over Confucius? KLIK HIER

Wonen op het water

 

Druk verkeer in Ho Chi Minh Stad

In 1535 stichtte de Portugees Antonio de Faria de eerste handelsnederzetting in Vietnam bij Faifo (tegenwoordig Hoi An). Tegen het einde van de 17e eeuw worden de Engelsen en Fransen de belangrijkste handelaren.
In het midden van de 19e eeuw (1862) werd Vietnam een Franse kolonie. Samen met Laos en Cambodja werd Vietnam hernoemd tot Indochina. De Franse koloniale periode duurde tot 1945.


Ho Chi Minh
Op 2 september 1945 riep de leider van het verzet, Ho Chi Minh, in Hanoi de onafhankelijkheid uit. De Fransen waren echter niet van plan hun kolonie zomaar af te staan en er kwam oorlog, die de Fransen verloren in 1954. Het land werd verdeeld in een Noord-Vietnam en een Zuid-Vietnam. Het noorden werd geleid door Ho Chi Minh, het zuiden door Ngo Dinh Diem met steun van de Amerikanen.Poster Ho Chi Minh
De Amerikanen waren bang voor het communisme. De verkiezingen van 1956 gingen daarom niet door (de kans was groot dat Ho Chi Minh zou winnen) en er kwam een opstand in Zuid-Vietnam tegen Diem. Deze opstand groeide uit tot een burgeroorlog. Toen de Amerikanen besloten om militair in te grijpen, brak in feite de Amerikaans-Vietnamese oorlog uit. Uiteindelijk komt er in 1975 met de val van Saigon een einde aan. Op 2 juli 1976 wordt Vietnam officieel herenigd als de Socialistische Republiek Vietnam.
Ho Chi Minh is het nationale symbool van verzet geworden. Je vindt zijn foto overal, in scholen, overheidsgebouwen en op straat.

Bootvluchtelingen
Je ouders herinneren zich misschien nog wel de bootvluchtelingen die naar Nederland kwamen in de jaren ’80. In Vietnam heerste hongersnood en was er oorlog met het buurland Cambodja. Veel mensen zijn toen het land uitgevlucht. Ze werden bootvluchtelingen genoemd, omdat ze in zeer gammele bootjes de zee op gingen om in de buurlanden een nieuw thuis te vinden. Dit waren gevaarlijke tochten, de bootjes werden vaak overvallen door piraten. Veel mensen, ook veel kinderen, verdronken in zee.
In Nederland zijn toen ook bootvluchtelingen aangekomen. Er wonen nu ongeveer 20.000 Vietnamezen in ons land.

Woonboot
 


Markt op het water4. Economie
Het grootste deel van de bevolking leeft van de landbouw. Rijst is het voornaamste gewas. De Mekong en de Rode rivierdelta’s behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. Andere belangrijke gewassen zijn pinda’s, koffie, thee, katoen. De visserij is ook een belangrijke industrie.
Eind jaren 80 besloot de regering tot een economisch hervormingsprogramma, Doi Moi. Hoewel dat niet zonder slag of stoot ging, is uiteindelijk de economie wel gegroeid. Er komen buitenlandse investeerders en meer toeristen. En dus hebben de mensen een groter inkomen om van te leven.
Maar de kloof tussen arm en rijk is ook groter geworden. Vietnam is nog steeds een van de armste landen van Azië. Circa 25% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Koffieplukster Visser

Pagode van Hue

5. Religie
De meeste Vietnamezen zijn boeddhist (80% van de bevolking), circa 10% is christen. Er zijn ongeveer zes miljoen katholieken in het land.
Tegenwoordig is er officieel godsdienstvrijheid. Na de oorlog in 1975 werden veel kerken en pagoden gesloten. De religieuze leiders werden gevangen genomen en naar heropvoedingskampen gestuurd. Dat is nu niet meer het geval. Maar de communistische regering controleert heel precies wat er in de kerken gezegd wordt en wat de katholieke en boeddhistische mensen doen. Je kunt ook niet zomaar priester worden. Daar moet de regering toestemming voor geven.Jonge Boeddhistische monnik

 


De drie traditionele en belangrijke religies zijn het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme.

 

Voorouderverering
LotusbloemHet boeddhisme bestaat al heel lang in Vietnam, het christendom pas vanaf de 17e eeuw. Maar nog langer bestaat de voorouderverering. Voorouders zijn je opa’s en oma’s en hun opa’s en oma’s. Ook al zijn ze lang geleden gestorven, ze horen nog steeds bij de levende familie. Ze worden gezien als een soort beschermengelen van de familie. In ieder gezin, ook bij de katholieken, is een voorouderaltaar in huis. Daar staan foto’s op van de voorouders, wierook, kaarsen en bloemen. Op belangrijke feesten komt de familie bij elkaar rond het altaar en vertelt verhalen over de overleden voorouders.


De katholieke kerk in Vietnam
Er zijn ongeveer zes miljoen katholieken in Vietnam en daarmee is de katholieke kerk in Vietnam de op een na grootste katholieke gemeenschap in Zuidoost-Azië.
Er zijn 26 bisdommen, waarvan 3 aartsbisdommen: Hanoi, Hué en Ho Chi Minh Stad.
Officieel heeft de paus geen contact met de Vietnamese regering. Hij was het niet eens met het sluiten van kerken en het gevangennemen van priesters. Maar de laatste jaren gaat het beter. Zo hebben de paus en de premier van Vietnam elkaar in 2007 ontmoet en met elkaar gesproken.

Maria Lavang bedevaartplaatsMissionarissen
Beeld van Maria LavangVanaf eind 16e eeuw begin 17e eeuw kwamen er missionarissen naar Vietnam om mensen te bekeren tot het katholieke geloof. Een van de belangrijkste onder hen was de Franse Jezuïet Alexandre de Rhodes. Hij was ook degene die het Vietnamese schrift omzette naar het Romeinse alfabet.
In het begin verspreidde het christendom zich snel. Maar daarna kwam er in de tweede helft van de 18e eeuw en de eerste helft van 19e eeuw een periode van uitsluiting, vervolging, marteling en onderdrukking van christenen door de overheid. Onder hen waren de ‘117 Martelaren van Vietnam’. In diezelfde tijd vond er een Mariaverschijning plaats in La Vang.

Kardinaal Van Thuan
Direct na de Amerikaans-Vietnamese oorlog in 1975 was er weer een periode van vervolging en gevangenneming van katholieken, waaronder veel priesters. Zij werden ervan verdacht samengewerkt te hebben met de Amerikanen. De meest bekende Vietnamese gevangene van die tijd is bisschop Franciscus Nguyen van Thuan. Hij zat van 1975 tot 1988 gevangen, waarvan zeven jaar in een isoleercel. Hij werd verdacht van collaboratie met de Amerikanen. Hij heeft nooit een proces gehad. Na zijn vrijlating leefde hij in ballingschap in Rome. Hij schreef enkele boeken en is in 2002 overleden.

Meisje haalt een voedselpakket opDe kerk helpt mensen
De kerkgebouwen zitten vaak helemaal vol. Daarom hebben ze op het plein voor de kerk ook allemaal banken neergezet waar de mensen kunnen zitten om te bidden.
De mensen gaan niet alleen naar de kerk, ze helpen ook de mensen die arm zijn of ziek. Zusters zorgen voor weeskinderen in een opvanghuis. Ook kinderen van wie de ouders aan Aids lijden of daaraan overleden zijn, worden opgevangen en verzorgd in een tehuis van de kerk. En toen Vietnam twee jaar geleden getroffen werd door een tyfoon deelden de mensen van de kerk voedselpakketten uit.

Zuster met kinderen in de opvang Kinderen in de opvang

© Tekst: Missio Nederland