Standbeeld Lao TzeStichter: Lao Tse
Over Lao Tse, die leefde in de zesde eeuw voor Christus is maar heel weinig bekend. Sommigen twijfelen er zelfs aan of hij wel echt bestaan heeft. Dat komt bijvoorbeeld omdat Lao Tse geen echte naam is. Het is een Chinese titel die betekent ‘oude meester’.

Anderen zeggen dat hij de leermeester van een andere grote Chinese leraar was: Confucius. Toch wordt deze Lao Tse gezien als degene die het belangrijke boek van het taoïsme heeft geschreven: de Tao Te Ching.


Tao Te ChingDe leer van het Taoïsme
Het taoïsme is net als het confucianisme geen religie zoals het christendom of het jodendom. Het taoïsme is een filosofie, een verzameling van ideeën over hoe je kunt leven. Het is wel een moeilijke filosofie. Want soms zeggen ze twee tegengestelde dingen tegelijk. Bijvoorbeeld: de beste manier om iets te doen is om het niet te doen!
Het belangrijkste volgens het taoïsme is om in je leven te komen tot harmonie, tot een evenwicht. De wereld bestaat uit veel verschillende dingen, die elkaar aanvullen en in evenwicht houden. Dat noemen ze yin en yang.Yin Yang
Yin staat bijvoorbeeld voor de aarde, het donker, het vrouwelijke. Yang staat voor de hemel, het licht, het mannelijke. Yin en yang hebben elkaar nodig.

Taoïsme nu
De aanhangers van het taoïsme vind je veel in Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam. Het taoïsme heeft ook priesters, monniken en nonnen. De aanhangers van deze filosofie komen bij elkaar in tempels. Meditatie is erg belangrijk.Enkele wijze uitspraken van Lao Tse

Zwijgen leren we pas in de loop van ons leven;
spreken leren we al eerder.

Zelfs een mars van duizend mijl
begint met de eerste stap.

© Missio Nederland, 2013