SCHOOL

Pierre en Aissatou op weg naar school - foto: Friedrich StarkPierre Pascal Ndione en Aissatou Kébé gaan naar een middelbare school in Thiès. Zij hebben geluk. Want in Senegal kunnen lang niet alle kinderen naar school. Er is te weinig geld. Daarom zijn er niet genoeg scholen, onderwijzers en schoolboeken.

De lessen zijn meestal in het Frans. Dat is de officiële taal van het land. Er wordt al wel les gegeven in het Wolof, een taal die ook veel mensen spreken. Maar veel mensen zijn analfabeet, ongeveer 60% van de bevolking. Samen met de katholieke kerk probeert de regering meer kinderen langer naar school te laten gaan, zoals Pierre Pascal en Aissatou.

Zuster Rita Marie Coly geeft catecheseles - foto: Friedrich StarkZuster Rita Marie Coly geeft catecheseles op een basisschool in Saint Louis.
De moslimjongens gaan naar de traditionele Koranscholen. Daar zijn de lessen in het Arabisch. Zij leren daar de Koran en hoe ze als goede moslim moeten leven. De jongens heten Talibé en de leraar heet Marabout. Omdat ook hier een tekort is aan geld, moeten de kinderen (sommige zijn pas 4 jaar) op straat gaan bedelen, zodat de leraar er eten van kan kopen. De Talibé-kinderen gaan per dag ongeveer 2 tot 3 uur naar school en moeten daarna wel 10 uur lang gaan bedelen.

 

Even buiten spelen - foto: Friedrich Stark In de klas - foto: Friedrich Stark


© Missio Nederland, 2013