Een lekker kopje thee

De thee uit Assam is wereldberoemd. De helft van de Indiase thee komt hier vandaan. Na China is India de grootste producent van thee ter wereld. Het werk op de theeplantages wordt vaak gedaan door vrouwen en meisjes. Zij plukken namelijk heel snel de blaadjes van de planten. Ze moeten erg hard werken en krijgen er maar weinig geld voor.

We hebben enkele leuke weetjes over thee bij elkaar gezet.

Theelegende
De Chinese keizer Shennong zou al in 2737 voor Christus de smaak ontdekt hebben. Terwijl hij uitrust onder een boom, valt een blaadje thee toevallig in kokend water. De keizer probeert de drank en vindt hem heel lekker.

De uitvinding van het theezakje
… gebeurde per ongeluk. Een theehandelaar uit New York stuurt in 1908 zijn klanten theeblaadjes in zijden zakjes. Ze koken de thee in het zakje en zijn zo enthousiast over het resultaat, dat ze nieuwe voorraad bestellen.

Wat eerst: melk of thee?
Eerst de melk – dan de thee. De eiwitverbindingen in de melk kunnen de bittere stoffen in de thee binden. Als je van bittere thee houdt, dan moet je eerst de thee in het kopje schenken.

Masala chai
In India wordt voor thee het woord ‘chai’ gebruikt. De Indiërs drinken hun zwarte thee graag met melk, suiker en een melange die ‘masala’ heet. Die kan bestaan uit kruiden zoals kardemon, nootmuskaat, peper en gember.

Chai-wallahs
… noemen de Indiërs de theeverkopers die op straat, bij stations of in de trein hun thee, ‘chai’, verkopen. De ‘wallahs’, handelaren, schenken de chai vaak vanaf een grote hoogte in een klein kopje of glas.
 

 

© Missio Nederland, 2019
© Fotos: H. Schwarzbach