Je bent een engel

Heeft iemand weleens tegen jou gezegd dat je een engel bent? En kreeg je toen vleugeltjes op je rug? Wat zijn engelen eigenlijk?

Brenger van goed nieuws
Ons woord Ďengelí komt van het Griekse woord Ďangelosí, en dat betekent boodschapper. Maar het zijn niet zomaar boodschappers, engelen brengen een boodschap van God. In de Bijbel vind je veel verhalen over engelen. Als er een engel verschijnt betekent dat dat er redding komt uit de nood. De engel GabriŽl bij MariaEngelen brengen goed nieuws van God.

Geboorte van Jezus
Rond de geboorte van Jezus spelen engelen een belangrijke rol. Maria krijgt van de engel GabriŽl de boodschap te horen dat zij in verwachting is van Jezus. Als Jezus geboren wordt in de stal in Bethlehem zingen de engelen van blijheid. In een ander verhaal verschijnt er een engel in een droom van Jozef om te waarschuwen dat het kindje Jezus in gevaar is. De engelen stralen Gods licht uit in een donkere wereld.

Een engel die met je meegaat
In het Oude Testament van de Bijbel staat een mooi verhaal over Tobias. Hij moet een lange reis gaan maken. Op die reis krijgt hij een reisgenoot: de engel RafaŽl. Maar Tobias weet niet dat RafaŽl een engel is. RafaŽl beschermt Tobias op zijn reis. Dat verhaal laat zien dat God altijd bij je is.

Beschermengel
Veel mensen geloven dat ze ook zoín beschermengel hebben. Als er iets verkeerds dreigt te gaan, dan grijpt de engel in. Of als ze iets heel moeilijks moeten doen, dan geloven ze dat een engel hen daarbij helpt. Eigenlijk zeggen deze mensen dan dat God hen redt, dat God hen bijstaat. Want de engel is een boodschapper van God.

Mensen en engelen
Soms zeggen we weleens dat iemand een engel is. Dan bedoelen we natuurlijk niet letterlijk een engel met vleugeltjes die uit de hemel komt neerdalen. Nee, dan bedoelen we dat zo iemand een bijzonder mens is, een goed mens. Je zou kunnen zeggen: mensen die het licht van God uitstralen. Mensen die ons iets laten ervaren van de liefde van God.
 


© Missio Nederland, 2016