KERSTSTALLEN VAN DE HELE WERELD

Het christendom is verspreid over de hele wereld. Dat betekent dat je ook overal ter wereld kerststallen kunt vinden. Maar de kerststal in Zuid-Amerika kan er wel anders uitzien dan die in AziŽ. We laten je er enkele zien.

Maria met Jezus als houtsnijwerkEuropa
De eerste kerstgroepen met beelden kwamen uit ItaliŽ. Ze werden in kerken en kloosters neergezet. In het begin waren de beelden zo groot, dat ze alleen maar in paleizen en grote huizen konden staan. Pas na 1600 werden ze kleiner en pasten ze ook in de huiskamers van gewone mensen. Een voorbeeld van houtsnijwerk is dit beeld van Maria met Jezus.Jezus in een wigwamZuid- en Midden-Amerika

In Zuid- en Midden-Amerika vind je heel veel kerstgroepen. Zoals deze uit Mexico. De oorspronkelijke bewoners van Amerika waren Indianen. Daarom ligt het kindje Jezus niet in een kribbe in de kerststal, maar in een wigwam.Kerststal kandelaar

Dit is een andere kerstgroep uit Mexico. Het is een kandelaar in de vorm van een boom. Het is een huwelijkscadeau en wordt een geboorteboom genoemd. Het is afkomstig uit de Mayacultuur.

 

Heel apart zijn deze kerstgroepen van de bekende Peruaanse familie Mendivil. Behalve aardewerk en gips gebruikt men heel bijzonder materiaal, bijvoorbeeld pompoenen in Uruguay of zoals op de afbeelding te zien is: een kalebas in BraziliŽ.
 

Kerststal in een kalebas De kalebas dicht.

 

Jezus op een lotusbladAziŽ
Heel bijzonder is de voorstelling van Jezus liggend op een lotus. De bloeiende lotus komt in Aziatische landen veel voor. In het boeddhisme is de lotus het symbool van verlichting. Met deze afbeelding wil men zeggen dat Jezus, net zoals de lotus, boven het donkere en modderige water uitgroeit. Uit het donker komt het licht.


 

Kerststal van bamboe en ebbenhout
Afrika

In Afrikaanse landen probeerde men in het begin zo nauwkeurig mogelijk de voorbeelden van Europa na te maken. Maar nu maken ze veel meer eigen ontwerpen. Zoals de kerstgroep op de foto. De beelden zijn van ebbenhout en de stal is gemaakt van bamboe en gras.

 


Meer weten:

© Missio Nederland 2013